Loputon lista

Kirjoitin alkuvuodesta kierrätyksestä ja kuluttamisesta.
Nyt jatkan jutun loppuun.
Mietin edellisen julkaisun jälkeen mitä kaikkea jätin kirjoittamatta, ja lista kasvoi melko suureksi. Kaikki ne asiat joissa voimme säästää, pihistää ja niukentaa käyttöä, on paljon.

Kuinka paljon teillä menee ruokaa roskiin?
Meillä onneksi menee tosi vähän sillä olen siinä melko tarkka. En kestä hukkaan heittoa.
Ruokaa otetaan niin vähän että sen jaksaa syödä tai se jätetään odottamaan seuraavaa ruokailua.
Mitäs muuta.. olen tyytyväinen kun saan tarjota lapsille terveellistä ruokaa ja niin alusta asti itsetehtyä kuin vaan mahdollista. Siinä säästämme yksittäisten muovipakkausten ostamista.
En ikinä ole harrastanut valmispyöryköiden ostamista ja olenkin alkanut tekemään lihapullat itse.
Miinuspuoli niissä on se, että käytän toisinaan sikanautaa. Nauta on suuri ongelmanaiheuttaja ilmastonmuutoksessa ja sen vuoksi vältän sitä.

Törmään somessa T O D E L L A usein siihen miten ihmiset hehkuttaa shoppailuillaan ja hankinnoillaan. Mässäilee materialla. Mulle tulee ihan myötähäpeä siitä. Enkä ole ihan varma, että onko se tänä päivänä siisti juttu ostaa tavaraa ja muuta jolle sinulla ei ole edes tarvetta.
Sosiaalisessa mediassa on paljon henkilöitä joilla on miljoonia seuraajia ja sen myötä mahdollisuus vaikuttaa, monet kuitenkin suosiollaan ajavat ainoastaan omaa ja perheensä etua ja keräävät kultakimpaleet päältä.
Kuva lainattu Khloe Kardashianin instatililtä

Oikeastiko seuraajat tahtovat nähdä sitä. Voisiko miljoonien seuraajien kohde hyödyntää tilannettaan ja ohjata ihmisiä vähä ympäristöystävällisempään suuntaan.


No miten sitten Turkissa kierrätetään?
Voisin kertoa vähän kierrätys- ja kulutustottumuksista joita olen siellä nähnyt.
Siellä kulutetaan paljon. Ostetaan secundaa joka hajoaa nopeasti ja sitten ostetaan taas uudet.
Paikallinen markkinakulttuuri on sitä, että tusinatuotannolla tehdään, varsinkin tekstiilejä.
Monet kauppiaat ostavat suoraan tehtailta kakkoslaatua ja sitä myydään hulluna halvalla. Joka kerta asiakkaalle annetaan pussissa tuotteet. Sinulle vinkkinä kun seuraavan kerran matkustat ja menet bazaariin/torille, älä osta sieltä mitään vaatetta, ne eivät kestä. Sitä kautta luontoa säästyy eivätkä rahat mene harakoille.

Olen huomannut, että Turkista tulleen on vaikea sisäistää kierrätyksen syvintä tarkoitusta. Sitä on kaikki nämä vuodet meillä vähätelty. Ei mun kierrättämistä oteta vakavasti. Vaikka roskiskaapissa näkyisi kaksi jäteastiaa, bio- ja sekajäte, ei ne biot sinne oikeaan astiaan päädy kovinkaan usein.
Siirtelen niitä sitten perässä minkä ehdin😅 (Enkä tässä yhteydessä tarkoita ainoastaan puolisoani, vaan kaikkia Turkista tulleita).
Sinänsä outo juttu, et siihen suhtaudutaan niin välinpitämättömästi kun yleensä yhteiskunnan asiat otetaan tosissaan.
Turkissa ei osata arvostaa kierrätystä samalla tavalla kuin täällä.
Tiedän, että nyt monet lukijoista sanoo, että kyllä minun appivanhemmat Turkissa kierrättävät, mut olkoon näin sit vaikka isommissa ja ns moderneimmissa kaupungeissa.
Kun menin Adiyamaniin ensimmäisen kerran, siellä ruoka laitettiin roskikseen ja muut jätteet heitettiin pihalle ja satunnaisesti roskapönttöön. Kunnioitan anoppiani kovasti. Hän haluaa oppia ja on kiinnostunut. Hän vaan oli juuttunut tapohinsa eikä ehkä tullut ajatelleeksi seurauksia.
Toisen kerran kun menimme, siivosin koko pihan ensitöikseni, laittelimme roskapusseja sinne tänne ja teimme selväksi missä roskikset sijaitsevat.
Naapurit ohikulkiessaan naureskelivat siivoavaa ulkomaalaista geliniä (miniää), mut eivät tajunneet varmaan, että kyseessä ovat myös heidän maat ja terveys. Ei naurata siinä kohtaa enää jos sato ei kasva tai karjalla ei ole ravintoa.
Tässä kevään aikana anoppini kertoi, etteivät he kierrätä.
Hän ei tiedä ilmastonmuutoksesta sen enempää, eikä taloyhtiössä jossa nykyään asuvat, ole ohjeistettu roskienlajitteluun.
Sen verran on edistytty koko maassa, että kauppojen muovipussit ovat nykyään maksullisia ja seuraavalla vierailulla aionkin viedä sinne kestokasseja sekä käydä läpi ilmastonmuutoksen😀


Aloitin kuusikuukautta kestävän ostolakon tammikuussa ja olin päättänyt lopettaa sen juhannuksena. Se ei kuitenkaan onnistunut. Päätin sen 16.6. sunnuntaina. Menin alkaneisiin alennusmyynteihin etsimään kesävaatetta. No, en löytänyt.
En voisi sanoa, että mikään olisi ollut toisin lakon aikana. Muutamalla kauppareissulla jätin kiertelyt koska tiesin etten voisi ostaa. Siinä säästin aikaa, ja oli helpottava tunne jättää ne vaaterekit läpikäymättä. Kerroin viime tekstissäni, että ostin Zsarista 45 eurolla jotain, ostin tosiaan kulutustavaraa kun edullisesti löysin ja kaksi lounasta.
Tein pienen ympäristöteon ostamalla shampoon saippuan muodossa 
joka oli pakattu pahviin. Foamie

Tein taannoin instagramissa kyselyn siitä, mistä ihmiset ostavat vaatteensa tänäpäivänä. Ajattelin, että saisin vinkkejä hyviin myymälöihin ja hyvään asiakaspalveluun. Hämmästyksekseni kukaan ei maininnut yhtäkään kivijalkamyymälää vaan nettikaupat ja kotikutsut. Tässäkin tulee eteen kulut, hiilijalanjälki mikä muodostuu kun tavaraa kuskataan paikkakunnilta toisille, kun ne on ensin kuskattu kotikutsumyyjälle ja lentokoneilla ulkomaisista nettikaupoista.
Kävin pohtimaan asiaa tarkemmin. Lähes kaikki vaatteet on valmistettu ulkomailla nykyään.
Tuleeko siinä kuitenkin säästöä luonnolle enemmän jos tilaan tavarat suoraan lähipostiini. Riippuu siitä, millä haen tuotteet ja monta asiaa voi hoitaa samoilla ajoilla jos autolla kulkee. Anyway, kannatan kivijalkaa koska se tietää työpaikkoja ja jos valitsen kestävän kehityksen, reilun kaupan tai jonkin muun eettisesti oikein valmistetun tuotteen, säästän takuulla. Ja monesti vielä myymälä ottaa vastaan vanhaa tekstiiliä jolloin minä saan vanhan kiertoon ja vielä pienen alennuksen ostoksiini.

Kaipaisin enemmän sitä, että kuluttajalle kerrottaisiin, että mihin on käytetty tämä kierrätettäväksi lahjoittamani neule tai farkut. Finlayson tekee farkuista pyyhkeitä ja muuta sekä näin juuri Partioaitan julkaisun instagramissa jossa kertoivat mm. kierrätysmateriaaleista tehdyistä makuupusseista. Tai vaikka limutölkki joka saa uuden elämän jonain muuna. Jos tämä inspiroisi ihmisiä enemmän kierrättämään kun näkisivät mihin tavarat käytetään

Luulo siitä, että oman vanhan tavaran pois antaminen ja sitten uuden ostaminen tilalle, olisi ekologista on väärin.

Suosi aina ensin käytettyä kun harkitset jonkin asian hankkimista ja lupaathan heristää korviasi jatkossa kierrättämisen ja kaikenlaisen kuluttamisen suhteen.
Mieti pidemmälle kuin mitä edessäsi näet. Mieti kuka sen on valmistanut ja missä, millä se on eteesi päässyt. Pohdi miten jätteen voisi käyttää uudelleen, paperiahan voi varmaan kierrättää loputtomiin, sen pitää vaan löytää tiensä oikeaan jäteastiaan.
Etsi tasapaino kulutustesi välille. Jos ostat ulkomaista, tee se vaikka pyöräillen tai kävellen. Osta kestävää.
Siinä voittaa jokainen.

Mulla on tunne, että palaan aiheeseen vielä joskus, se on niin lähellä sydäntäni. Kiitos kun luit, toivottavasti teksti avasi jotain, minulle ainakin kävi niin. Aina voi parantaa😘

-Aino

Kommentit

  1. Törmäsin YLE:n sivuilla uutiseen netin käytöstä, ja siitä kuinka paljon itse asiassa vaikuttaa myös ilmastonmuutokseen, mutta siitä puhumista vältetään. Oli melko silmiä avaava ja olenkin pyrkinyt pitämään esim puhelimesta nettiä pois päältä silloin, kun en sitä tarvitse. Roskien lajittelu on lähellä sydäntä, samoin kirppareilta vaatteiden/käyttötavaroiden osto (ja kaikki muukin, millä kuluttaa vähemmän luonnonvaroja/energiaa). Instassa on muuten ihana tili, @arvokasmaailma, joka jakaa arjen pieniä säästövinkkejä sekä ilmastoystävällisempää elämäntapaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista. Pitääkin perehtyä tuohon internet-asiaan, en ole kuullut aiemmin. Hyvä, että meillä monilla kierrätys ja lajittelu on lähellä sydäntä. En oikein käsitä henkilöitä jotka ovat välinpitämättömiä, ns. omaa parastahan tässä ajetaan ;)
      Täytyypä käydä tutustumassa ko. tiliin, kiitos vinkistä! :) -Aino

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit