Muslimin Pyhä kuukausi

Nyt mennään viidettä päivää Ramadania. 
Ramadan on muslimien Pyhä kuukausi jolloin he paastoavat. Valoisan aikaan pitää pidättäytyä ruoasta, juomasta, tupakasta, kiroilusta sekä kaikista seksuaalisista iloitteluista.
Se alkoi 5.5 ja päättyy 4.6 auringonlaskun aikaan. Se kestää 30 päivää, kuun sirpistä kuun sirppiin.
Jokaisen oma henkilökohtainen asia on, paastoaako vai ei. Mutta sitä pidetään hyvänä. 
Paastoamisen tulee tapahtua ihmisen luontaisen kykenevyyden rajoissa, sen vuoksi lapset, sairaat, vanhukset, imettävät tai raskaanaolevat eivät paastoa, tai he syövät kevyesti. 
Jos paastoamisen estää esimerkiksi sairastuminen, voi paaston aloittamista siirtää itselle sopivaan ajankohtaan. Jos paastoaminen ei onnistu ollenkaan, voi sen sovittaa muilla keinoin paaston jokaisena päivänä. Tehdä vaikka vähävaraisten hyväksi jotain.
Paaston ajankohta vaihtelee vuosittain islamilaisen kalenterin vuoksi. Se siirtyy joka vuosi noin 11 päivää aiemmaksi. Heidän kuukalenterin mukaan menemme nyt vuodessa 1440.
Toisinaan se sijoittuu talveen, jolloin päivän paastoaika ei ole pitkä koska valonaika on lyhyt, mutta kesäaika tuottaa hankaluuksia pitkän valoisanajan vuoksi. Se on paaston päämäärän vastaista koska se ei ole ruumiille hyväksi. Tuolloin paastoaika lasketaan Mekan tai Turkin auringon mukaan ja se on yleensä 16 tuntia.

Tämä herättää minussa tunteita. Joka vuosi pidän hätkähdyttävänä sitä, että koko päivän he ovat syömättä ja juomatta. Auringonnoususta auringonlaskuun. Kunnioitan paastoavaa ihmistä. 
Mietin, että hän tekee tällaisen ponnistuksen joka vuosi vain uskonsa tähden.

Tänä vuonna aloin miettimään, jos joku kerta itse paastoaisin. Onko se ihan hupsu ajatus?
Saadakseni tuntumaa siihen mitä monet käyvät läpi. Kuulemma se on täällä Suomessa ja pohjoisen maissa hieman helpompaa, koska täällä ei ole kuuma. Näin kertoi eräs nuori herra.
Mutta mietin sitä, että onko täysin juomatta oleminen kenellekään hyväksi? Tätä ihmettelen eniten. En kyseenalaista kenenkään uskoa tai uskontoa, mutta entä he, ketkä asuvat kuumissa maissa. 
Joissain maissa muslimi tekee kevyempää työpäivää Ramadanin aikana, mutta toisissa maissa heille ei suoda mitään helpotuksia. Eikö se ole vähän kohtuutonta? Mutta ei minulta kukaan sitä kysykään.

Minusta tuntuu hienolta ajatus, että miljoonat vai jopa miljardit ihmiset maailmassa paastoavat yhdessä. Heillä on yhteinen ilo ja tekeminen. Toinen ymmärtää toista. Tämä on heidän juhlakuukausi. Itse vähän kadehdin sitä. Mitäs yhteisöllisyyttä meillä täällä Suomessa on? Juhlapyhiä joihin moneen kuuluu alkoholi ja sen kaltainen juhliminen yhdessä. Ne ajat on minulta menneet, mitä jää jäljelle? Olisi kiva kuulua johonkin. Paasto tai jokin vastaava rupeama olisi Suomessakin hieno juttu. 
Ramadanin paaston ajatuksena on palauttaa mieleen köyhien ja vaikeissa oloissa olevien kohtalot, vanhempien kunnioitus ja muiden oikeuksien huomioiminen. Varsinkin me täällä vauraassa yhteiskunnassamme voisimme mieluusti palautella mieleen totuuksia asioista mitä muualla maailmassa tapahtuu ja lakata pitämästä asioita itsestäänselvyyksinä. Ottaa vähän perspektiiviä asioihin. 
Sanotaan, että paasto saa aikaan hengellistä kasvua, se puhdistaa ruumiin ja käynnistää sen uudestaan sekä korjaa ja parantaa käytöstä. Jos paastoaja valehtelee, loukkaa, ahdistelee tai kiusaa muita, saattaa paasto mitätöityä.

Itsestä ajatus paastosta tuntuu ehkä hullulta sen vuoksi koska mieheni ei paastoa. Heidän lähisuvussa kukaan ei paastoa. Se vaan ei kuulu heidän tapoihinsa. He eivät myöskään rukoile, tai sanoisin, että he rukoilevat toisella tavalla. 
Toisinaan onkin tullut puhetta, että hän on henkilö joka on syntynyt islamistiseen kulttuuriin ja uskontoon, muttei ole uskovainen muslimi. Uskoo mihin uskoo, muttei noudata minkään uskontokunnan sääntöjä sen tarkemmin. Ollaan tultu siihen tulokseen, että hän on maailmankansalainen jota vie eteenpäin korkea moraalinen elämänkatsomus.
Olisiko siis hullua tai häpäisevää jos meidän perhe, me vähemmän uskovaiset paastoaisimme? Emme uskon syistä, vaan maallisista ja moraalisista syistä?


Paasto päättyy kolme päivää kestävään juhlaan joka alkaa heti kun ensimmäiset merkit uudesta kuusta näkyvät. Se aloitetaan auringon noustessa yhteisrukoukseen osallistumalla. 
Ensimmäisenä päivänä syödään hyvin ja viihdytään yhdessä. Jotta kaikki pääsisivät juhlimaan, maksetaan almu joka annetaan vähempiosaisille. 
Päivienaikana vieraillaan ystävien luona, annetaan lahjoja, otetaan käyttöön uusia vaatteita ja vieraillaan vainajien haudoilla. Juhla huipentuu juhla-ateriaan joka vietetään sukulaisten ja ystävien kesken.


Sitten alkaakin seuraavan suuren juhlan, Kurban Bayramin odotus. Se on perheessämme tutumpi juhla jolloin vauraammat perheet hankkivat jonkin eläimen teurastettavaksi, mutta siitä enemmän sitten kun se elokuussa on ajankohtaista.

Itse sain ison läjän lisätietoa tämän tekstin myötä, toivottavasti sinäkin. Tieto ei lisää tuskaa vaan ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta.

Rauhaa jokaisen elämään. 
Xoxo -Aino


Pide, perinteinen paastonajan leipä









Tekstin lähteenä käytin mm. : https://docplayer.fi/1209925-Salam-3-2011-elokuu-2011-hinta-4-20.html#show_full_text
http://www.juhlakalenteri.fi/kalenteri/kesa/








Kommentit

Suositut tekstit